Infrafűtés szempontjából megkülönböztetünk, rövid és a hosszú hullámot.

  • A rövidhullámú infra magas hőmérsékletű, ilyen pl. a vörösen sugárzó gázinfra, melynek hőmérséklete /700-800 oC/ vagy a sötéten sugárzó gázinfra, melynek hőmérséklete/350-400 oC/ 

Nagy légterű, nagy belmagasságú, szigeteletlen helyiségek fűtésére alkalmasak.

  • A hosszúhullámú infra alacsony hőmérsékletű, ilyen a Suntherm infrapanel, melynek hőmérséklete /90-110 oC/.

Kis légterű, alacsony belmagasságú, jól szigetelt helyiségek fűtésére alkalmas. A rövid és a  hosszú hullámú infra a hőmérséklet különbség miatt változik. A 250 oC feletti hőmérséklet tartományban működő infrák rövid hullámúak, a 250 oC alatti hőmérséklet tartományban működő infrák hosszú hullámúak. A rövidhullámú infra tulajdonsága, hogy át tud hatolni az előtte lévő légrétegen, illetve az üvegen. A hosszú hullámú infra viszont ugyanezeken az anyagokon nem tud áthatolni. A nap magas hőmérsékletű rövidhullámú infrával sugározza a földet, mely áthatol a légrétegen és az ablaküvegen is. A napsugárzás földet érve lehűl 250 oC alá, majd hosszú hullámként verődik vissza. Mivel a  hosszú hullám már nem képes áthatolni a légrétegen, ezért nem hűl ki a föld, ez az üvegházhatás.

uveghazhatas

A nap hőenergiája az ablaküvegen át sugározva rásegít a lakások fűtési rendszerére a  rövidhullámú infra tulajdonságai miatt. A Suntherm hőpanelekkel kialakított fűtési rendszer hőenergiája bennmarad a lakáson belül, mert a sugárzó panelek alacsony hőmérsékletű hosszú hullámú infrával működnek. Ez a sugárzó hő nem tud áthatolni az ablaküvegen, ezért nem sugároz a külső tér felé.