Az infrapaneles fűtés sugárzó fűtés, és mennyezeti elhelyezésű.

A helyiségek nagyságának, belmagasságának és adottságainak megfelelően kiválasztott típusú és mennyiségű infrapaneleket a mennyezeten egyenletesen úgy kell elhelyezni, hogy a hőpanelek 45o-os terítési szöge minden irányban biztosított legyen.

A mennyezeten elhelyezett infrapanelek besugározzák a teret, felmelegítik a falakat és a bent lévő tárgyakat, melyek tárolják a meleget és másodlagosan sugároznak vissza a helyiség felé.

A talaj és a mennyezet közötti hőmérséklet különbség 1 – maximum 2 oC, a helyiségeken belül nincs légmozgás.

A hőpanel mivel kistömegű, ezért nem tárolja a hőt, de viszont a fűtési rendszernek a falak, tárgyak felmelegítésével kialakul a hőtároló tulajdonsága.

Minél vastagabbak a falak, minél több bútor van a helyiségekben, annál nagyobb lesz az épület hőkapacitása, hőtároló képessége.

Az infrapanelek kis felületük miatt nem alkalmasak konvekciós fűtésre, ezért oldalfali elhelyezésre nem ajánlott.

Konvekciós fűtés jelentése : hőáramlás  vagy konvektív hőátadás. A hőátadás olyan formája, amely során a hő közlése az azt hordozó anyag helyének a megváltoztatásából következik. Konvekciós fűtés oldalfali elhelyezésű. Az oldalfalon elhelyezett nagy felületű radiátorok lemezei között a hideg levegő felmelegszik, a felmelegedett levegő súlyánál fogva elindul a mennyezet felé, és ezáltal a helyiségen belül kialakul a konvekciós légáramlás. Konvekciós fűtésnél csak a levegő melegszik, a falak és a tárgyak nem melegednek át. Talaj és a mennyezet között  7 – 8  ohőmérséklet különbség is lehet.

Konvekcios f-tes Sugarzó f-tes
Konvekciós fűtés Sugárzó fűtés

Az épületeket a használat szempontjából két csoportra bontjuk:

 Állandó tartózkodásra használt épületek./családi házak,lakások,irodák stb./vagy időszakosan használt épületek./víkendházak,nyaralók  stb./

  • Azokat az épületeket, amelyeket állandóan használnak kívülről kell leszigetelni, ezzel a módszerrel megnövekszik az épületek hőkapacitása /hőtároló képessége/. A felfűtési idő hosszú lesz, mert át kell melegedni a hőtároló felületeknek. A hőtároló felületek az átmelegedésük után visszasugároznak a helyiség felé.  Lassú a felfűtési és a kihűlési idő.
  • Azokat az épületeket, melyeket ritkán és rövid ideig használnak, ott a gyors felfűtés az igény,csak a levegőt melegítik és nem tárolják a hőt, ezért ezeket az épületeket belülről kell szigetelni. Gyors felfűtés, gyors kihűlés.

 A helyiségek hőmérsékletét a használattól függően, egymástól függetlenül hőfokszabályozó automatikán keresztül szabályozzuk. Így elérjük, hogy csak akkor, és csak az a helyiség használja az energiát, amelyikre éppen szükség van.

A fűtési rendszer hőtároló tulajdonságának, a hőfokszabályzó automatika programozási lehetőségének és a vezérelt áram használatának köszönhetően a Suntherm infra fűtési rendszer rendkívül energiatakarékos üzemeltetésű.

0,6–0,7W/m2K hőveszteségi jellemzőjű falaknál 0 /- 5 /okülső hőmérsékletnél és + 20-/+ 22/ obelső hőmérsékletnél az üzemidő kb. napi 8 óra.

30 cm vastag téglafal, kívül-belül 1,5 cm vakolat + 5 cm vastag dryvit réteg hőveszteségi jellemzője kb.: 0,6W/m2K.